Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 03 januari 2016 @ 15:16 door Susan- , 498 keer bekeken

De Morele Aap in de Tuin der …

Frans de Waal

 

10 januari

15:00uur
  • zondag 10 januari 15:00uur

Jheronimus Bosch Art Center

Jeroen Boschplein 25211 ML 's-Hertogenbosch
 

Bosch Lezing 3: In navolging van de jaarlijkse Bosch Lezing organiseren de manifestatie Jheronimus Bosch 500 en het Jheronimus Bosch Art Center 12 bijzondere lezingen: de Bosch Lezingen. Gratis toegankelijk, één keer per maand op zondagmiddagen van 15.00 tot 16.00 uur Bekende sprekers behandelen het leven en de tijd van Jheronimus Bosch (±1450 – 1516). Over onderwerpen als gezondheid, humor, eten in de middeleeuwen, moraliteit en hoe Spanje Bosch zich toe-eigende. In de eerste Bosch Lezing van 2016 gaat Dr. Frans de Waal in op de ideeën die Bosch in de zestiende eeuw al had over menselijk en dierlijk gedrag.

Bioloog en primatoloog Dr. Frans de Waal (in 1948 geboren in 's-Hertogenbosch) woont al meer dan dertig jaar in de Verenigde Staten waar hij werkt als hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta. Al ruim dertig jaar doet hij onderzoek naar het gedrag van apen. In 2007 plaatste Time Magazine hem in Top 100 met de meest invloedrijke mensen ter wereld. Voor zijn boek De bonobo en de tien geboden onderzocht hij de werken van Jheronimusch Bosch. Zijn bedoeling was in eerste instantie niet om Bosch met dierlijk gedrag in verband te brengen. Hij zag Bosch meer als moraliserende tijdgenoot van Erasmus, met een net zo spottende houding tegenover de menselijke ijdelheid. Gedurende zijn research ontdekte hij echter dat Bosch de mens vaak als dier neerzette. Bosch zag de mens als net zo onderhevig aan innerlijke drang en lust als de rest der schepping.


Na afloop van elke lezing kunt u de gratis toegankelijke tentoonstelling Vijf eeuwen psychiatrie – ontwikkelingen sinds De Doornenkroning van Jheronimus Bosch bezoeken. De tentoonstelling is te zien in de Oudheidkamer van de psychiatrische kliniek Reinier van Arkel in de Hinthamerstraat.
Eeuwenlang domineerde een zekere repressie de geschiedschrijving van de psychiatrie. Toch was er gelukkig ook ruimte om zieke mensen humaan te helpen. Startpunt van deze tentoonstelling is het paneel De Doornenkroning van Bosch. De vier temperamenten (humoren) waar eeuwenlang medische behandelingen op werden gebaseerd, zouden op dit paneel worden gesymboliseerd.

Prijs toelichting

De lezingen zijn gratis en alleen toegankelijk met een afgedrukte bevestiging van uw reservering. Beperkt aantal plaatsen, aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst, vol = vol.

Aanmelden voor de Bosch LezingReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.