1339 keer bekeken

.Hooiwagen, Jeroen Bosch voor het eerst naar Nederland

 • vrijdag 28 augustus 2015 @ 03:16
  #2

  'De hooiwagen' Jheronimus Bosch terug naar Nederland


  JBhooiwagen.jpg


  De hooiwagen (ca. 1516) - Jheronimus Bosch
   


  Na 450 jaar keert het drieluik 'De hooiwagen' vanuit het Museo Nacional del Prado in Madrid voor het eerst terug naar de plek waar het ooit geschilderd is, Nederland. Aanleiding voor deze bijzondere bruikleen is het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch in 2016.


  Dagelijks leven 


  De schilder begon in de vroege zestiende eeuw als een van de eerste met het schilderen van het dagelijks leven, hetgeen daarna eerder regel dan uitzondering werd. Grote thema’s uit zijn tijd komen op het drieluik aan bod zoals verleiding, zonde, rekenschap en materialisme. Dat de kritische discussie over de 'materialistische mens' al in de late middeleeuwen een bron van inspiratie was blijkt uit de stoet mensen die achter de hooiwagen, symbool voor het materialisme, aanloopt en daarmee regelrecht de hel ingaat. 


  Van Jheronimus Bosch tot Pieter Bruegel 


  Het drieluik zal vanaf 10 oktober te zien zijn in de tentoonstelling over het ontstaan van de genrekunst De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel in Museum Boijmans Van Beuningen. Vanaf begin 2016 is het werk te zien op de grootste overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch tot nu toe Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum. 


  De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel is van 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam


  Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie is van 13 februari 2016 t/m 8 mei 2016 te zien in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.  Net bij nieuws gezet maar je had het al gelezen zie ik net 97.gif

 • dinsdag 25 augustus 2015 @ 21:18
  #1
  De Hooiwagen, een van de topstukken van de Nederlandse schilder Jheronimus (Jeroen) Bosch, komt naar Nederland. Voor het eerst in 450 jaar verlaat het drieluik Spanje, waar het normaal gesproken hangt in het Prado-musuem in Madrid.

  Het schilderij blijft een half jaar in Nederland en maakt dit najaar deel uit van de tentoonstelling Van Bosch tot Bruegel - De ontdekking van het dagelijks leven in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

  500ste sterfdag

  Begin januari verhuist het meesterwerk naar Den Bosch, de geboortestad van de schilder. Daar is tot begin mei in het Noordbrabants Museum een overzichtstentoonstelling te zien met naar verwachting 20 schilderijen en 19 tekeningen van de schilder, de grootste overzichtstentoonstelling tot nu toe.

  De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 dat in 2016 wordt gevierd en de 500ste sterfdag van de schilder herdenkt.

  Alledaagse taferelen

  Jeroen Bosch heet eigenlijk Jheronimus van Aken. Zijn artiestennaam Bosch ontleende hij aan de stad waar hij werd geboren en waar hij zijn meesterwerken schilderde.

  Rond 1516 schilderde hij daar de Hooiwagen, een van de eerste schilderijen in de kunstgeschiedenis waarop alledaagse taferelen zijn afgebeeld.
  Op het schilderij is een stoet mensen afgebeeld die achter een hooiwagen, een metafoor voor materialisme, aanloopt. De stoet loopt regelrecht de hel in.

  Op de voorgrond worden middeleeuwse taferelen afgebeeld met dronken monniken, tandentrekkers, muzikanten en zigeuners. Op de hooiwagen zit een verliefd stel met aan weerszijden een engel en een duivel.

  De Spaanse koning Filips II kocht het drieluik in 1570 voor zijn privéverzameling, sindsdien heeft het Spanje nooit meer verlaten. Volgens Museum Boijmans van Beuningen verkeert het kunstwerk in een uitstekende staat nadat het enkele jaren geleden werd gerestaureerd.